2006. november 28., kedd

Kivándorlási lehetőségek

Lehet, - de szerintem biztos is:), - hogy az alább leírtakban vannak hibák ill. közel sem teljesek, ezért szivesen várom a kiegészítő comment-eket.:) Ezek az infók fent vannak az "Új-zélandi Bevándorlási ügynök" honlapján, de azért én is leírom még egyszer.:)

Igazság szerint, három „stream”-et definiált az új zélandi kormány, de
általánosságban csak a Skilled- ill. a Business stream-et választhatod.
Azokon belül pedig attól függ, hogy mit is szeretnél csinálni:
  • azaz állandóan kint akarsz dolgozni, élni
  • vagy csak ideiglenesen.

Megj.: Sokan - sajnos - nem tehetik meg, hogy az állandóak közül válasszanak.


Ahhoz, hogy ideiglenesen (2 év) kint dolgozzál, ahhoz mindenképpen szükséged van egy ún. „Work Permit”-re (későbbiekben: WP), amit csak, akkor és csakis akkor kaphatsz meg, ha van egy munka ajánlatod (job offer) és hozzá egy munkaszerződésed (ez így egészen nem igaz,
de később megérted).

Megj.: Work Permit es Work Visa kozott az a kulonbseg, hogy a Visa-t otthonrol "kell"
intezni, mig a Permit-et NZ-bol.


Ha pedig kint akarsz letelepedni, akkor ahhoz mindenképpen „Permanent Residence”
szükséges, amelyet elég szigorú feltételek mellett kaphatsz meg (lásd. későbbiekben).
Tehát, a következő lehetőségek vannak, a szerint csoportosítva, hogy állandóan akarsz-e kint élni, dolgozni vagy csak ideiglenesen:
  • Állandó kint tartózkodási lehetőségek
  • és az Ideiglenes kint tartózkodási lehetőségek.

Állandó kint tartózkodási lehetőségek

Általánosságban itt két - főbb - lehetősége van az embernek.
Igaz, különleges eset(ek)ben van több is pl. kint élő egyenes ill. oldalági rokon, de ezekről itt nem beszélünk.

Ez a két lehetőség a következő:
  • Skilled Migrant Category for permanent residence (későbbiekben: SMC),
  • Work To(wards) Residence (későbbiekben: WTR) alatt kiadott Work Permit (WP), ami szintén több részből áll, de mi általánosságban itt is csak kettőt használhatunk fel. Ezek kovetkezoek:
    • a Talent Work Policy egyik része az Accredited Employer (későbbiekben: AE),
    • a Long Term Skill Shortage List-be (későbbiekben: LTSSL) eső munkávallalók.
Megj.: Az LTSSL, az egy lista, amelyben azok a szakmák találhatóak, amelyből folytonos hiánnyal küszködik New Zealand.

Skilled Migrant Category (SMC)

Ez által úgy kaphatod meg az állandó kinttartózkodásit (PR), hogy van egy pontozásos rendszer, amely alatt meg lehet azt szerezni.

Ebben akkor indulhatsz, hogy ha a minimális feltéleknek megfelelsz.
A minimális feltételek:
  • 55 éves v. annál fiatalabb vagy,
  • be tudod bizonyítani, hogy egészséges vagy,
  • megfelelsz a minimális angol nyeltudásnak (IELTS general 6.5-ös átlag, ahol egyik rész sem lehet kevesebb, mint 6 pont),
  • és ha elérsz minimum 100 pontot ebben a rendszerben.
Jegyezd meg, hogy a fent felsoroltak nem jelentik, hogy már minden ajtó nyitva áll előtted, hanem csak azt, hogy megvan az esélye, hogy így megkaphassad a PR-t.


Van egy ún. "points indicator", hogy megnézd megfelelsz-e a min. követelményeknek.
Ez nem azt jelenti, hogy annyit is fogsz kapni, amit ebben kaptál. Hiszen azokat a feltételeket
mind meg is fogják vizsgálni, hogy megérdemled-e.

Ha szerinted megfelelsz a fenti minimális követelményeknek és a points indicator-ban is több ponot kaptál, mint 100, akkor az első lépés, hogy ki kell töltened egy EOI-nak (Expression of Interest) elnevezett form-ot (ez olyan szándéknyilatkozat szerű form) és el kell küldened az NZ-i bevándorlási hivatalnak. Ezt már lehet online. Az EOI-ról bővebben itt tájékozódhatsz.
Ez persze mindezt megint pénzért.

Itt eldöntik, hogy mennyi pontot kapsz az abban leírtakért, ami után jön mindazok bebizonyítása, hogy amit leírtál az mind megfelel-e a valóságnak.

Ha minden jó és a pontjaiddal eléred a 100 pontot, akkor betesznek egy pool-ba, ahonnan kéthetente kiválasztanak pár embert (700). Ha eléred a 140-et, akkor automatikusan kihúznak belőle (kb. 450-500 ember) és mehetsz tovább.

Ha 100 és 135 (5-ösével ugrik) között vagy, akkor három szempont szerint választanak ki:
  1. van munkád vagy offered (kb. 100-120 ember),
  2. ebből a pontból 15-öt work experience-re kaptad egy absz. hiányszakmából (kb. 70 ember),
  3. ebből a pontból 10-et work experience-re kaptad egy absz. hiányszakmából (kb. 30 ember).
Ez még semmi, mert ha kiválasztanak (Selected from pool), akkor amit leírtál azt
mind be is kell bizonyítanod nekik, ráadásul a végén még meghívnak egy elbeszélgetésre (telefonon vagy személyesen, attól függ, hogy hol is vagy) "Invitation to Apply".
Ami alapján fogják eldönteni, hogy OK. vagy-e vagy sem.
Ha OK., akkor örülhetsz, mert a PR bekerülhet az útleveledbe.:) Itt általában olyanokat kérdeznek, hogy miért is akarsz kivándorolni és miért éppen NZ-re stb.
A részletekhez nézd meg a köv. képet:

Tehát az egésznek a lényege, hogy ebben a pontozásos rendszerben elérj min. 100 pontot és akkor izgulhatsz, hogy kihúznak-e a várakozók közül vagy sem.
Ha nem húznak ki, akkor újra kell igényelned (persze ismételt befizetéssel) és mehet az egész szinte előlröl.

Elony:
  • Nem kell feltetlen “job-offer”-ednek lennie (de, akkor ne is szamits ra, hogy lesz 140 pontod es ugy, - szinte - biztos, hogy nem huznak ki).
Hatrany:
  • Akinek nincs job offere es nem eri el a 140 pontot, akkor nem is huzzak ki. Ez kriteria 2005. nov. 21-tol ervenyes.
  • Azt hiszem minosittetni kell a kepesiteseidet az NZQA-val, ami hosszu ido (azt mondjak kb. 12-het, de lahat akar tobb honappal is tobb) es nagyon sok penz.Hosszadalmas eljaras az NZQA-n felul is (meg par honap).
  • IELTS 6.5 mindenkepp kell, de az is igaz, hogy kibulizhatod, de csak akkor, ha tobb mint egy eve mar kint dolgozol NZ-ben (skilled employment-kent), vagy bebizonyitod, hogy tudsz angolul.

Work Towards Residence (WTR)

Accredited Employer (A WTR szamunkra erdekes elso resze)

Itt meg kell keresni az akreditalt munkaltatokat (kb. 220 van beloluk) es ra kell venni oket, hogy te egy ertekes ember vagy es vegyenek fel:
  • min. 2 evre,
  • full idoben (30 ora/het) es
  • fizessenek min. 45K NZ$/per ev.
Elony:
  • Egybol meglesz ket ev munkaviszony utan a PR-ed.
Hatrany:
  • Azt hiszem, hogy itt is minosittetni kell a kepesiteseidet az NZQA-val (de lehet, hogy nem. nincs eleg infom),
  • nem valtozathatsz munkahelyet (ez sem 100%, de nekem ugy jott le).

LTSSL employment (A WTR szamunkra erdekes masodik resze)

Ez az a lista, amelyben a felsorolt kepesitesek, szakmak mindig is kelleni fognak NZ-nek.

Elony:
  • Itt nem kell a munkaltatonak bebizonyitani, hogy nincs NZ allampolgar a helyedre (labour market test).
Hatrany:
  • Azt hiszem itt mindenkeppen minosittetni kell a kepesiteseidet az NZQA-val, ami hosszu ido es sok penz.
  • Itt is mindekeppen ket evet kell dolgoznod, hogy a PR-t megkaphassad, de azt hiszem nem kell ua. a munkaltatonal.
Ideiglenes kint tartózkodási lehetőségek

Ezek a General Visas alatt kiadott engedelyek (WP)
Eloszor is jegyezzuk meg, hogy csak akkor kaphatsz work permit-et, ha"skilled employment" vagy, vagy
a munkaltatod bebizonyitja, hogy nem talalnak helyedre ottani embert (labour market test).


Mit is jelent a Skilled employment?
Egy kicsit egyszerusitve:
  • Elismert minositesed (recognised qualification) van. Magyarorszag nincs benne a listaba, tehat addig nincs, amig az NZQA nem ad neked minositest jo penzert, nagyon hosszadalmas folyamat aran.:(
  • vagy megszerzed a "work experience" altal, ami szinte egyenerteku az elobbivel.
A "work experience" altal ugy lehet megszerezni a "Skilled employment statuszt", hogy a kov. kozul valamelyikebe tartozik a szakmad:
  • identified future growth area (egyelore: biotechnology, information communications technology, and creative industries),
  • cluster (Film Auckland, Wellington Creative Manufacturing, Canterbury Software, Canterbury Nutraceuticals, Biosouth) vagy
  • area of absolute skills shortage (ez az LTSSL),
  • vagy benne van a szakmad az ISSL-be.
Azert ez kicsit bonyolultabb, de tovabbi info-t a Skilled employment linkre ugrasnal talalhatsz.

Elony:
  • Ha benne vagy az LTSSL-be -, de nem akarsz WTR-t - vagy csak az ISSL-ben (2006. augusztusi allapot), akkor nem kell a munkaltatonak bebizonyitani, hogy nincs NZ allampolgar a helyedre (labour market test).
  • Itt nem kell mindenaron az NZQA-val minosittetni a kepesiteseidet csak a munkaltatonak kell leadnod a forditasokat.
  • Azert idovel folyamodhatsz PR-ert (azt hiszem ket ev utan, de nem ismerem pontosan a felteteleket)
Hatrany:
  • Mindenkepp kell munka ajanlat es raadasul a WP-et csak addig kapod meg, amig a szerzodesed szol vagy, ki nem rugnak. Akkor megint mehetsz haza vagy, ha talalsz megint egy job offer-t, akkor kezdhetsz kerni egy ujat WP-et megint.
Megjegyzés küldése