2007. szeptember 9., vasárnap

Velkamtunyu'ze'land

A csalad erkezese aug. 22-en volt esedekes, igy mielott jottek be kellett butoroznom a frissen szerzett lakast. A problema ezzel az volt, hogy a lakas 18-an szabadult fel, es ugye a csalad 22-re volt varhato. Szoval, gyorsan kellet cselekedni, igy azt csinaltam, hogy a TradeMe-n a legfontosabb butorokat mar 10-tol elkezdtem vasarolgatni, de az elszallitast csak 18-ara beszeltem meg az eladokkal. Kozben az Interneten elojegyeztem egy 2 tonnas dobozos un. "Furniture truck"-ot 18-ara. Ez egy 13 m3-es es 3mx2mx2m auto, ami me'g az Uj Zelandi class 1-es jogsival vezetheto (a berleshez, szerintem NZ jogsi kell, de ez nem 100%).

Szoval, 18-an felkerekedtunk reggel es elmentunk a kocsiert, amit du. 4-re vissza kellett vinni. Reggel a berleskor az EFTPOS kartyamat megterheltek 400NZD-re, amibol a berlesi dij a kov. tetelekbol alt:
1. maga a berles 75NZD (Limited km Rate),
2. 16NZD a biztositas es
3. az ado (GST) 11.38NZD,
4. ezenkivul km-enkent 0.32 NZD, amit a nap vegen kellett kifizetni (kb. 65 NZD).
Plussz, ugye telitankkal kellett visszavinni, ami a kb. 200km-re nekem ~30 NZD volt.

Azert az EFTPOS kartyaval fizettem, mert a kocsi visszavitelekor a ve'ga'r es a terheles kulonbseget ott helyben es azonnal visszatudjak tolni a szamlamra.

A kocsi atvetele (kulso hibak pl. horpadasok, karcolasok egyeztetese) utan egy kinyomtatott tablazat (mikor, hol, mit veszek fel) alapjan elindultunk. A tura eleg sikeres volt, hiszen csak egyetlen fotelagyat nem tudtunk felszedni (amiert persze masnap elmentem az Odyssey-vel), mivel egy oras kesessel erkeztunk meg az utolso helyre es mar nem voltak otthon az eladok.

Szoval a TradeMe-s vasarolgatasok altal a lakas hellyel-kozel keszen allt 22-re, amikor is
kimentem a csalad ele a repuloterre. Mielott a csalad megerkezett letoltottem az Arrival Card-ot es keppe konvertalva egy grafikus progi segitsegevel kitoltottem egyett, hogy eleg ertheto legyen szamukra. Nem az angollal volt baj, csak inkabb a paranoia-am miatt volt az egesz.

A masik dilemma az volt, hogy mit is mondjanak a hataron. Haaaaat, mindent osszevetve arra jutottunk, hogy nincs mese, el kell mondani az igazat. Mivel negy gyerekes csalad nyaralni apa nelkul, meg ha az apa kint is van, ugye nem igazan eletszeru.:) Es, ha vissza kellet volna menniuk, akkor csapot-papot hatrahagyva mentem volna veluk. Persze kesobb lerendeztem volna a hatramaradt dolgokat.
Szoval, amikor megerkeztek az utlevel vizsgalatnal Agica szepen elmondott mindent, persze csak azt amit kerdeztek es egy-ket telefonvaltas utan atengedtek Oket. Igy, hat "Velkamtunyu'ze'land".

Tehat a csalad megerkezett aug. 22-en es persze nagy volt az orom.


En ugy-ahogy feltoltottem a hutot, de ugye ez a kedvesem dolga volt otthon, igy a legfontosabbakat persze kihagytam. Haaaat, ilyenek a ferfiak.:) Szoval az elso teendonk a nagybevasarlas (etel, ital, tanyer, pohar, kancso, evoeszkoz, fuszer stb.) volt. De ugye, ekkor jott elo, hogy mit, mivel helyettesithetunk ill. melyik termek hasonlit legjobban az otthonihoz valamint mit hol erdemes venni. Ezek es hasonlok egy kesobbi post-ban benne lesznek, addig is egy kis izelito.

Agica otthon egy bizonyos osszeg felett rendelkezett, amibol meg kellett oldania a csalad etkezteteset es egyeb dolgokat (igy, hogy egyutt vasarolgatunk, igazan nem is tudom, hogy hogyan is tudott kijonni belole.:)). Szoval, annak koszonhetoen nagymestere lett annak, hogy otthon mit es hol erdemes venni. Szoval itt is folytatta az eddig megszokott vasarlasi szokasait.
Ezert a tovabbiakban az eziranyu es egyeb tapasztalatait irom le, amelyeket itt NZ-n szedett ossze.
De, ez ugye egyreszt egy alig 3 hetes ittlet eredmenye, raadasul ez olyan lehetetlen vallalkozas, mintha otthon a Cora-t, Tesco-t, Spar-t, Inter Spar-t, Spar-t, Metro-t akarnank osszehasonlitani egymassal. Nem igazan lehetne ott sem egyertelmuen kimondani altalanos dolgokat, de azert itt megprobalja.:)

Szoval a boltok, ahol mit is erdemes vasarolni:
  • Warehouse: edenyek, tanyerok, par jatek.
  • New World: az eddigi legjobb/legolcsobb elelmiszer bolt, de sajnos nincs olcso kenyer es zsemle.
  • Countdown: Olcso zsemle csak itt van, ami 3.24 dolcsi es 20 db valamint itt lehetett jo minosegu tartos tejet venni is 1.39-ert, ami mashol 2.09 volt.
  • Foodtown: Szinte ua. mint a Countdown csak picit dragabb es egy kicsit magasabb szinvonalu is.
  • PAK'nSAVE: Amikor voltunk, nekunk nem tunt annyira olcsonak. Ugy gondoljuk, hogy a Foodtown, Countdown es a New World teljesen ki tudja valtani es nem kell azert 30 km-et kocsikazni a heti nagybevasarlashoz, hiszen amit nyerek a vamon veszitem a reven.
  • 2 Dollar shop: Igazi kinai bolt, ami nagyon jo a szines ceruzak, ragasztok, rajzlapok, muanyag konyhai edenyek stb. megvasarlasara. Ua. mint mo.-n a 100-as bolt, mar, ha valaki ismeri az otthoni 100-as boltot egyaltalan, ui. nem biztos, hogy mindenhol van.
  • Silver Bell Market: a legolcsobb (szinten kinai) kisbolt (zoldseg-gyu:mi, hus es egyeb kinai termek). Pl. a ~10dk Orolt Fahej itt 69 cent volt, mig a 30 db-os 6-os meretu tojas 6.39 NZD. A Kiwi-nek 49 cent, mig az almanak 89 cent kiloja. Mind nagyon szep, otthoni viszonylatban olyan elso osztalyu aru, de itt gondolom masod.
Atlagolva kb. az otthoni arakkal megegyezoen tudunk bavasarolni, csak ugye itt joval kevesebb penzbol kell ezt kigazdalkodni.:( Valami valahol joval olcsobb, mint nalunk (pl. cukor kiloja 100 Ft), valami pedig nagyon draga (pl. napraforgo olaj litere 700-1200 Ft.). De, amugy osszevetve, szinte az esztergomi arakat tudjuk produkalni. Persze, ha valaki nem figyel az arakra, akkor egy heti bevasarlasnal talan meg 40-50%-nyi pluszt is kepes produkalni.
Szoval, ha itt valakinek ugyanannyi jut a bevasarlasra, mint otthon, akkor az - szinte - ugyanugy tud kijonni belole, mint otthon.

A szaraz tesztak (csak Durum tesztakat talaltunk) nem jok, izetlenek.
Szoval, csinalsz egy jo huslevest, a cernametelt/kiscsiga/eperlevel nelkul semmit sem er.:( Tehat tesztat hazilag kell majd elkesziteni.:(

Leveskocka, Piros Arany, Eros Pista es Vegeta a fent felsorolt boltokban nincsen. Azt mondtak, hogy Vegeta-t neha lehet kapni a Pack'n Save-ben, de mi nem talaltunk.:( Orolt paprika van, csak nagyon dragan es 5dkg-os kiszerelesben.
De, ezekrol lesz egy nagyobb post valamikor a kozeljovoben (kb. 2-4 het mulva), azaz mit hol erdemes venni es mi felel meg az otthoni termekeknek.

Folyt. kov.

25 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azért a helyzet nem annyira rossz itt!!! Magyar jellegű dolgokat, kolbász,disznósajtszalonna erős pista stb Muik Pistánál tudsz beszerezni 5 Hobman Pl,Manurewa 267 3510, igazi hazai ízek (kivéve sütnivaló hurka-kolbász)Vegetát: EURODELL LTD 337 Lincoln road, Henderson 836-8598 1kg $15.ravaszul rögtön az autópálya mellett vannak, jobban olasz és horvát cuccal. Ha sertéshúst vásárolsz CSAK kínai üzletben vegyél, egyrészt olcsóbb másrészt nem vágnak "kan húst" fűszereket indiai üzletekben a jobbak árulnak török cuccot mint piros arany..Amúgy ne keresd a "magyar zsemlét" egyrészt mert itt nincs, másrészt van finomabb csak kell egy kis idő, hogy ráérezz... szóval nincs itt dráma mindent lehet kapni "jó" áron csak tudni kell hol...

Névtelen írta...

Van meg egy nemet pekseg, ott is lehet finomsagokat kapni! Német élelmiszer és hentesáru - Veronica's Bavarian Shop - 1/65 Hillside Rd, Glenfield, 09-441 6474, (Milka, Maggi, de Becherovka is kaphato)
Egyebkent ezek mind le vannak irva az ujzeland.co.nz oldalon (Eurodell, Muik Pista(Csicsa)))
A disznonal mi az a kanhus?? Pont ma mondta egy kollegam ugyanezt, mert a kinaiak kiherelik a disznot vagas elott.(?)
Ilap, ha kell valami a horvattol, akkor szoljal es beviszem a varosba, tolunk nincs messze! Persze a hetvegen nem volt neki sem husleveskockaja..

ilap írta...

zsociba: Nem is irtam, hogy rossz.;)
Csak azt, hogy me'g tapasztalatlanok vagyunk itt.:):):)

Amugy, egy olyan mit-hol veszek tablazat, osszegyurva egy kis mi-mit helyettesittel, szerintem jol jonne mindenkinek. A magyarok.co.nz talan a megfelelo hely lenne a tarolasara...

ilap írta...

hobe: Hali. Koszike a felajanlast es biztos, hogy elni is fogok vele.:):)

De, amugy mindenkeppen meg szeretnem nezni. Igaz, mostanaban nem igazan fogok arra jarni, mert par hete az azon a kornyeken (Henderson) beadott Application Form-ot egy het utan a beadastol szamitva atdobtak a Manukau Branch-ba, igy sajna ket hetbe tellet mig megkapta a WP/WV parost.

Igy a csaladet a heten Manukauba viszem, hatha igy egy kicsit gyorsabb lesz. De, lehet, hogy onnan meg atdobjak a Henderson-iba. Raadasul veluk nem hiszem, hogy olyan gyorsak lesznek. De, hatha.:) Igaz, me'g az Isten sem ismeri ki magat a Bevandorlasi Hivatalon.:):)

Névtelen írta...

Ezt a szopást. Hogy fillérre ki kelljen számolni, hogy miből mit és hol vehettek. Jujj... Na, ezért aztán érdemes volt kitelepedni, ráadásul illegálisan... Pláne, majd ha rájönnek az új-zélandiak, hogy kint maradt a család is. Majd akkor jól megkeresnek és kitoloncolnak benneteket.

Névtelen írta...

nevtelennek: olvasni, olvasni, olvasni! WP/WV..

Dani írta...

Elnézést hogy ide irok de én a magyarok.co.nz-n találtam rá a blogok közt az ILAP's blogra amit elolvastam a többivel együt :)
Elolvastam én az ide 'érkezőknek' szánt bejegyzést is.Igazat adok annak aki irta bár nem tudom ki írta :)
Nem nagyon vagyok járatos az ilyen blogokba meg forumokba szóval keresgéltem és ide is tök véletlenül jutottam el. Én már kb 1 hónapja olvasgatok neten véleményeket blogokat NZ-ről. Én nem számitok segitségre senkitől mert nem azért megyek oda hogy más oldja meg helyetem a problémáimat nehézségeimet stb... Én csak annyit szeretnék kérdezni hogy van e valaki olyan aki megadná az e-mail cimét és egy pár alapvető dolgot kérdezhetnék amivel hosszas olvasgatások után sem nagyon vagyok tisztába! és sajnos ideje lenne tisztába lennem velük mert október 22. én 13:30 kor Bécsből indul a repülőgépem :) Ha valaki lenne olyan és rám tud szánni pár sort e-mailbe akkor azt megköszönném! e-mail cimem: stan555@citromail.hu
Ha valaki rámér 2 sor idejéig akkor az irjon már annyit az e-mail cimemre hogy én ráérnék 2 sor idejére csak azért hogy tudjam kinek kell majd irnom milyen e-mail cimre! Köszönöm!

ilap írta...

Dani:

Szerintem a legegyszerubb, ha itt teszed fel a kerdesed, mert talan lesz olyan aki tudni fogja a valaszt.:)

Ha, megiscsak maganban szeretned, akkor a profilomban benne van az e-mail-em, es szivesen segitek, persze ha tudok.

Névtelen írta...

Nna, végre egy post, már lerágtam a körmöm, hogy mizújs a családdal. Szerintem add át a zasszonynak a billentyűzetet, vagy csinálj neki saját weboldalt (hátha ráér ilyesmire), mert igen érdekelne, hogyan vág bele egy nagycsaládos nő a kintlétbe, hogyan mennek a (másnak talán jelentéktelennek tűnő) apró dolgok, főzés, mosás, vagy pl. gyerekek pl. mit szólnak a változáshoz? Amúgy a lehető legjobbakat, alaposságodért őszinte elismerésem.

Névtelen írta...

Sziasztok, Par megjegyzest szeretnek hozzatenni a leirtakhoz par evi tapasztalat utan. :-)

-mi talaltunk vegetat(podravka)raadasul ketfelet is,valamint Knorr leveskockakat is. (Pak'n'Save,Woolworth)

-A Pak'n'Save a legolcsobb szerintunk,( de a felmeresek szerint is )New World, Foodtown,Woolworth a legdragabbak kiveve ha csak nincs akcio.

-Mi is nezzuk az arakat,mert nem mindegy hogy a duplajat koltom ugyan arra,aminek minosegeben szinte semmi kulonbseg.Dragabb nem feltetlenul jelenti, hogy jobb is.

-Vannak jo minosegu es kulonbozo tipusu tesztak.Pl olasz tesztak.

-Altalanossagban kinaiaknal veszunk diszno-marha-csirke hust es daralt hust is , mert arban es minosegben jok.

Udv.

Névtelen írta...

Sziasztok!

Jó a gyerkőc honlapja, gratula hozzá!
A tiétek is szépen alakul.

Üdv: Gyurmo

ilap írta...

Gyurmo:

Koszi, a gyerek neveben is.:)

zizzi32:
Talaltunk Vegeta-t a New World-ben.:)
De, jon az utanpotlas, ui. az egyik legjobb baratom a jovo heten erkezik 3 hetre, es hoz Piros Aranyat, husleveskockat, Eros Pistat, es Vegeta-t is. Szoval el leszunk eresztve - par hetig - hazaival.:):):)

Pappito írta...

Sziasztok!

Örülök, hogy együtt vagytok végre, gondolom ez nagy könnyebbség, pláne a gyerekek hiánya tud komoly probléma lenni, csak gyűlik az emberben a szeretet és nincs kivel leföldelni... :)

A családos nehézségek nagyon érdekelnek minket is, előre láthatólag dec-jan tervezünk érkezni.

Fura látni, hogy a piros arany hiányzik az embernek, de hát ez komoly probléma, a has fontos.

Egy komoly kérdésem lenne, mégpedig a bankos téma, hogyan lehet előre ott számlát nyitni, oda pénzt átutalni és ott hozzájutni? Itthon a C*Bnél vannak a számláink...

Mit mondott a nej a gyerekekkel az officernek, amitől minden rendbe jött? :)

kösz,
Pappito
(kukac gémail pont kom)

Névtelen írta...

Sziasztok!

A New world a mi tapasztalatunk szerint is az egyik legdragabb, de ott mindig van a kulfoldi kajaknal vegeta. A leves tesztat es magyar fuszereket nekunk a csalad kuldi csomagban. Ha 2kg-on belul van akkor levelkent elfogadjak, 2000 ft korul van. Sok minden bele fer.
Sok sikert Nektek!
Andi

Névtelen írta...

A csomag arat javitanam az uram ram szolt hogy az a 2000Ft 4000ft.
Bocsi

ilap írta...

pappito:

Bocsika, hogy csak most valaszolok, de tobb mint egy hete ra sem neztem a blogra.:(

A bankszamlarol mar irtam egy regebbi post-omban, amiben volt egy direkt
link is.

Nekem is ott van szamlam, es inkabb vedd le a penzt kartyaval, ami utan csak a konverzios dijakat es a tranzakcio utani 1500 Ft-ot kell csak kifizetned, amig az atutalaskor felszamolnak plusszba -, azt hiszem nalam 2x (otthon is es kint is) - kezelesi koltseget.
Sok szazezer Ft-nal eleg nagy volt a kulonbseg, meg ugy is, hogy csak 2000 NZD-vel vehettem csak le a penzt, mivel az NZ-i bankok - altalaban - maximalizaljak (nalam 2000 NZD volt), hogy mennyi kp.-t vehetsz le az ATM-ukbol egyszerre. Igaz, elotte ne felejtsd el az otthoni szamlad penzfelveteli limite't olyan osszegre allitani, hogy le is tudj annyit venni.:)

Az officer-nek az asszony elmondta, hogy hol melozom, mit csinalok, es igy elengedtek.:)

Névtelen írta...

Szevasz ILAP

Mi történik veletek, miért nem folytatod írásaid? 1 év múlva tervezett anyaföld elhagyásom miatt iszom szavaitokat. Egy 11 éves gyerekkel mennénk, írj légyszi többet, ha van időd, a gyerekekkel kapcsolatos dolgokról ( sulik, beszoktatás ideje, nyelvtanulás .... )
Előre is köszi és sok sikert Nektek az új hazában.
Patron

Immacolata írta...

Szia!
Csatlakozom Patronhoz. Gyerektémákat szeretnék nagyon!
Add át a stafétát az asszonynak, majd ő megírja.
Remélem minden okés, csak azért nem írtok mert a sok vidám szabadtéri program miatt nem fértek a géphez.

Patron, mi 9 (menéskor 10) évessel tervezzük.

ilap írta...

Sziasztok,

Bocsika, hogy ilyen keson valaszolok, de mostansag nem igazan neztem ra a bolgra.:( Kezdek nagyon ellustulni...

Egy-ket (harom, negy?...) het mulva felteszek egy-ket temat (suli, ovi, stb.).

Addig is minden jot nektek...

Névtelen írta...

Nem sieted el:-)
Információ mindig jó, ha az asszony is úgy akarja, mi is kinézünk február elején, szokni a hangulatot.

agica írta...

En probalom noszogatni Ilapot, hogy irjon mar valamit.
Sajnos az itt eltoltott masodik nap utan O is atvette a kiwik mentalitasat:))
Remeljuk, azert ad majd egy szep befejezest a blognak.

Névtelen írta...

Sziasztok
Sajnálom, hogy a befejezésen gondolkodtok. Hű olvasótok voltam, vagyok a mai napig is. Legalább még egyet a gyerekekről, légyszi?

Üdv
Patron

Névtelen írta...

Lécci valamit írjatok már vagy csak pár képet rakjatok föl az érdekességekről.

Névtelen írta...

Nézegetem, hetente akár többször is, van-e valami news, sehol semmi... ennyire nem lehet sűrű a családi élet. Írjál már...

Névtelen írta...

Kár, hogy elfogyott a kezdeti lendület, talán majd ha visszaköltöztök megint írtok....